Fekete katonalégy

Mit kell tudnod mindenekelőtt a fekete katonalégyről? Mi a különbség a fekete katonalégy és a mindenki által ismert és nagy valószínűséggel gyűlölt házilégy között? Miért a katonalégy a jövő fehérjeforrása? Milyen módon védhetjük ennek a különleges fajnak a tenyésztésével környezetünket? A válaszokat megtudhatod blogbejegyzésünkből, amelyben a fekete katonalégy legfontosabb tulajdonságaival ismerkedhetsz meg, miközben a fenntarthatósági szempontból fontos szerepére is kitérünk.

A fekete katonalégy

A fekete katonalégy (latin nevén Hermetia Illucens) egy egyenlítői éghajlaton honos gyors fejlődésű nem invazív, intenzív körülmények között jól tartható légyfaj. A faj teljes életciklusa 45 nap, az egyedek ez alatt kikelnek, felnőnek, bebábozódnak, metamorfózis során légy lesz belőlük majd szaporodnak és el is pusztulnak.

Tudtad?

Mint a legtöbb rovar, a fekete katonalégy is úgynevezett poikiloterm, tehát nem kepés a saját testhőjét szabályozni (mint például az emlősök izzadással csökkenteni, vagy az izmok mozgatásával növelni), hanem testhőjük a környezet hőmérsékletétől függ.

A felnőtt legyek nagyjából átlagosan 1,5 cm körüli hosszúságúak, míg a lárvák petéből kikelésükkor mindösszesen 1 milliméter hosszúságúak. Ideális táplálék mellett rövid fejlődési szakasza során akár a 2,5 cm-es lárvaállapotot is elérheti, súlyát pedig fejlődése során képes akár megtízezerszerezni is! Elképesztő, nem?

Fekete kontra házi – 4-0

A fekete katonalégy számos előnyt hordoz magában, miközben tiszavirág élete során nem okoz károkat, nem veszélyezteti egészségünket. Az alábbi táblázatban láthatók a legmeghatározóbb különbségek a mindenki által ismert házi léggyel összehasonlítva.

Fekete katonalégy Közönséges házi légy
Ártalmatlan, nem terjeszt betegségeket Emberekre és állatokra is veszélyes. Legalább 65 kórokozót terjeszt, többek között felelős az E.coli, kolera, szalmonella, kötőhártya-gyulladás kialakulásáért
Kifejlett korukban a legyek nem táplálkoznak, mindössze minimális vizet vesznek magukhoz, így nem szállnak rá ételeinkre. Táplálkozásuk során elsősorban a szennyezett helyeket keresik fel, ekkor testükre vagy bélcsatornájukba kórokozók kerülnek, amelyekkel az élelmiszereket és a környezetet szennyezhetik.
Nyugodt és lassú, nem repül folyamatosan, könnyű elkapni. Számos módon zavarhatnak: folyamatosan repülnek élelmet keresve, illetve bőrünkre is rászállnak, minden felületre kiürítik béltartalmukat
Mindössze 7-9 napig élnek a bábokból kikelt egyedek. Megfelelő körülmények között több hétig is élhet.
Kell még 4 érv, hogy miért érdemes komolyabban legyeskedni a téma körül?

A fenti táblázatba foglaltak mellett a fekete katonalégy tenyésztése számos előnnyel rendelkezik elsősorban környezetünk védelmére, illetve a túlfogyasztás okozta problémák megfékezésére tekintettel:

1. Kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező táplálékforrás: A katonalégy lárva egy vitaminokban és esszenciális aminosavakban gazdag, könnyen emészthető jó minőségű fehérjeforrás, amely alkalmas szója- és halliszt kiváltására. Jelenleg halak és kedvtelésből tartott állatok fogyaszthatják a feldolgozott lárvából készült takarmányokat, de 2021 harmadik negyedévétől ugyanezt engedélyezheti a jogalkotó a baromfik és sertések esetében is.

2. Megoldás az élelmiszerpazarlásra: Az élelmiszerek és mezőgazdasági termékek előállításakor nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amely nehezen hasznosítható. A fekete katonalégy rendkívül jó adaptációs képességének köszönhetően képes az alacsony tápanyagtartalmú vagy szennyezett melléktermékeket is magas minőségű fehérjévé alakítani.

3. Alacsony ökológiai lábnyom: A rovarfehérje előállítása kedvezőbb fenntarthatósági mutatókkal bír más fehérjékkel szemben:

  • A szerves melléktermékeket feldolgozás nélkül elfogyasztja a katonalégy, így azok visszakerülnek a körforgásba, így segítve a hulladékgazdálkodást
  • Számottevően alacsonyabb mennyiségű víz, táplálék és terület szükséges tenyésztéséhez más állati fehérjeforrással (marha, sertés, baromfi) szemben
  • A tenyésztése során felszabaduló üvegházhatású gáz mennyisége minimális
  • Magas reprodukciós arány-> akár 500 petét is képesek lerakni, illetve rövid életciklussal rendelkeznek, így nagy mennyiségű fehérje állítható elő rövid idő alatt

4. Tenyésztésük etikusabb: A különböző állati fehérjék előállítása során a helyhiány miatt, gyakran rossz körülmények között, akár szorosan ketrecekbe zárva vannak az állatok, azonban a fekete katonalégy lárvák jól érzik magukat szűk helyen, egymáshoz közel.

Meggyőztünk?

Csatlakozz te is az otthoni fekete katonalégy tenyésztők népes táborához, és vágj bele a tenyésztésbe elérhető tenyésztőcsomagjaink valamelyikével akár már ettől a héttől!

Az elérhető termékekért gördülj lejjebb!