Grinsect rovarliszt

A rovarfehérje egy innovatív takarmány alapanyag, mely egyre inkább pezseg a köztudatban: sokan izgalmasnak találják, míg mások idegenkednek tőle. Blogcikkünk célja, hogy eloszlassuk általánosában a rovarfehérjét, illetve a fekete katonalégy lisztet körülvevő kételyeket, ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kérdéseket és tévhiteket a témával kapcsolatban.

1. Nem, (még) nem kell rovarokat ennünk

Egyre többen vagyunk a Földön, és egész egyszerűen többet fogyasztunk. Az éghajlatváltozás negatív hatásainak következtében az élelmiszer- és takarmányipar már jó ideje teljesítménykényszer alatt működik, amely negatívan érinti többek között az állattartást és ezzel együtt fehérjeellátásunkat.

Ahhoz, hogy fedezzük élelmiszer igényeinket, több húst adó jószágra lesz szükség, aminek több fehérjetakarmányra van szüksége, annak viszont bizonytalan a rendelkezésre állása, és ráadásul az utóbbi időkben bődületesen drága is lett. Fel kell ismernünk, hol vannak mezőgazdasági erőforrásaink korlátjai, a kiszolgáltatottság elkerülése végett pedig fontos, hogy alternatív takarmány alapanyagok felé is nyissunk.

Habár alkalmas lenne erre a célra is, fekete katonalégyből készült rovarlisztünket nem közvetlenül emberi fogyasztásra szánjuk – egyelőre! Ma a Grinsect termékei elsősorban haszonállataink takarmányozását szolgálják, mint a halliszt és szója fenntartható alternatívája.

Ugyanakkor – egy nem olyan távoli jövőben talán, ha a trendek így folytatódnak – igenis rovarokat fogunk enni. Nem, nem úgy, hogy lemászik a tányérról, hanem feldolgozva, alapanyagként felhasználva.

Tudtad?

Mivel a rovarok tápanyagban gazdag, egészséges fehérjeforrások, ezért az Európai Unió egyre inkább szorgalmazza az emberi fogyasztásban történő alkalmazásukat is: 2021. májusában engedélyezték az első rovarfaj, a közönséges lisztbogár lárvájának (lisztkukac) étkezési célú felhasználását.

2. Légylárvából készült liszt?

Tévhit, hogy ezek a legyek fertőző betegségeket terjesztenek!

Gyakori tévhit, hogy a fekete katonalégy a mindenki által ismert házi légyhez hasonlóan különböző kórokozókat terjeszt akár ételeinkre vagy bőrünkre szállva. A katonalegyek a házi léggyel ellentétben tiszavirág életük során kizárólag lárva életszakaszukban táplálkoznak, kifejlett légyként csak vizet vesznek magukhoz, nyugodtak és nem repülnek folyamatosan élelem után kutatva, illetve betegségeket sem terjesztenek.

Habár a katonalégy lárvák szinte bármilyen szerves mellékterméket elfogyasztanak (igen biológiai adottságaiknak köszönhetően akár a trágyát is), a Grinsectnél a lárvákat steril körülmények között az Európai Uniós szabályozások szerint (EC 1069/2009 és EC 142/2011) kizárólag ellenőrzött és minőségi bizonyítvánnyal rendelkező növényi melléktermén neveljük, ezzel kiküszöbölve az esetleges fertőzéseket. Rovarlisztünk előállítása során a lárvákat tisztítjuk, sterilizáljuk és hőkezeljük, szárítjuk és porítjuk, majd az elkészült termékek esetében rendszeresen végzünk patogénekre, mikotoxinokra, nehézfémekre vonatkozó labor ellenőrzéseket mind a magyar mind pedig az Európai Uniós szabályozásokkal összhangban.

3. Miért etetném lárvákkal kedvenceim a hagyományos fehérjeforrások helyett?

A vadon élő állatok előszeretettel fogyasztanak rovarokat, hiszen tápanyagban gazdag, könnyen emészthető energiaforrások, és a természetben rendelkezésre állnak. Rovarlisztünk esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően hozzájárul az egészséges emésztőrendszer kialakításához, a bélflóra megfelelő működéséhez és szőr állapotának javításához.  A tápanyagtartalom mellett hipoallergén rovarlisztünk gazdag ízvilággal is büszkélkedhet, így a válogatós vagy allergiás kiskedvencek körében is népszerű lehet.

4. Mi a helyzet a haszonállatokkal? Befolyásolhatja a rovarfehérje az állomány növekedését vagy akár a húsminőséget?

A sertés, baromfi vagy akár a tenyésztett halak étrendjének természetes összetevői a rovarok: gondoljunk csak a vaddisznókra vagy fácánokra, akik a talajt „túrva-kapirgálva” keresik az ízletes csemegéket. A rovarfehérje magas fehérjetartalmának és széles aminosav profiljának köszönhetően kiválóan helytáll a haszonállatok takarmányozásában alkalmazva:

  • A rovarok gazdagok kitinben és laurinsavban, melyek antimikrobiális tulajdonságuknak köszönhetően felveszik a harcot a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal, így hozzájárulnak a takarmányozásában az antibiotikum használat csökkentéséhez.
  • Gyorsabb növekedés, egészségesebb állomány: Kutatások szerint a rovarliszt alkalmazása a baromfi étrendben segíti a természetes táplálékkeresési magatartást és ezzel a stressz csökkentését (olyan problémákra nyújthat megoldást, mint a tollcsipkedés vagy a kannibalizmus)
  • Rovarlisztünk nem befolyásolja számottevően a haszonállatok húsának ízvilágát, sőt beltartalmi értékeinek köszönhetően jobb minőségű, egészségesebb húst, illetve erősebb héjú tojást eredményez.
  • Rovarlisztünk természetes takarmányalapanyag lévén GMO mentes, nem tartalmaz dioxinokat vagy növekedési hormonokat.

5. Hogyan helyettesítheti a jelenleg alkalmazott takarmányfehérjéket a rovarliszt, ha sokkal magasabb az ára?

A rovarfehérje előállítás egy fiatal mindössze néhány éves múlttal rendelkező iparág, így az előállítási költségek magasabbak lehetnek, mint az évtizedek óta alkalmazott takarmány alapanyagok, a halliszt vagy a szója esetében. Az ágazatba a dinamikus fejlődésnek köszönhetően egyre több az új belépő: jelenleg világszinten több mint 200 rovartenyésztéssel foglalkozó vállalat található és 2027-re akár 4,63 milliárd dolláros üzletté is kinőheti magát, melynek köszönhetően az IPIFF becslései szerint 2030-ra Európában az előállított rovarliszt mennyisége legalább 1 millió tonna lesz. A rovartenyésztéshez és feldolgozáshoz szükséges technológia fejlődésével és a nagyüzemi termelésre történő optimalizálásával néhány éven belül jelentős költségcsökkenés várható a rovarfehérje előállításban, mely egy kedvezőbb árat eredményez a rovarokból készült alapanyagok körében.

Sikerült meggyőznünk? Próbáld ki rovarlisztünket petfood vagy takarmányalapanyagként:

Elérhető webshopunkban 1, illetve 5 kg-os kiszerelésben vagy nagyobb mennyiség esetén kérd egyedi ajánlatunkat ide kattintva!