Globális problémákra a markodban elfér a megoldás

Az Európai Unión belül takarmányozási célokra engedélyezett rovarfajok közül az egyik legjobb beltartalmi értékekkel a fekete katonalégy rendelkezik, és kiváló takarmányalapanyag a tenyésztett víziállatok, prémes állatok, sertések és baromfik számára.

A fekete katonalégy lárváját a különböző szerves melléktermékekhez történő nagymértékű adaptációs képessége teszi igazán különlegessé, mely elsősorban emésztőcsatornája felépítésének, illetve az emésztés során jelenlévő enzimeknek köszönhető. Lárvastádiumában képes szinte bármilyen emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelmiszert, takarmányt, agrár- élelmiszeripari-, vagy egyéb szerves mellékterméket magas minőségű fehérjévé, illetve zsírrá alakítani egy úgynevezett biokonverziós folyamat során. Feldolgozott formájában könnyen keverhető az állati takarmányokba.

A fekete katonalégy (Hermetia Illucens) egy egyenlítői éghajlaton honos, gyors fejlődésű, nem invazív, intenzív körülmények között jól tartható légyfaj. Életciklusa mindössze 45 nap, ez idő alatt teljes metamorfózison megy keresztül, lárva stádiumában pedig kiváló takarmányalapanyagként szolgál.

Lárva és légy
Fekete katonalégy folyamatábra
Fekete katonalégy folyamatábra

Jogszabályi áttekintés

Rovarok takarmányozására szolgáló alapanyagok

Növényi alapú melléktermék

Tojás és tojástermékek

Tej, tejalapú termékek, tejből származó termékek, kolosztrum

Méz

Feldolgozatlan élelmiszer: hús, hal

Éttermi hulladék, vágóhídi melléktermékek

Állati eredetű trágya

Tenyésztett rovarok
Rovarok Engedélyezett fajok: fekete katonalégy, közönséges házilégy, közönséges lisztbogár, penészevő gabonabogár, házi tücsök, sávos tücsök, banántücsök, selyemlepke.
Rovaralapú takarmánnyal etethető állatfajok
Élő lárva Rovarliszt Rovarolaj

További információ: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-rovar-eredetu-termekek-takarmany-celu-eloallitasa

Értékteremtő újrahasznosítás a fehérjeválság kezelésére

A fekete katonalégy lárvák szerves melléktermékkel történő takarmányozása globális problémákat old meg. Ezzel az alternatív újrahasznosítási folyamattal egy új szintet hozunk a melléktermék feldolgozási piramisba, csökkentve a kezeletlen melléktermékek mennyiségét, mindennapi működésünk során pedig olyan új, takarmányozással kapcsolatos technológiai irány határait feszegetjük, mely a XXI. századi igényeknek megfelelően fenntartható és hatékony rendszerben működik.

Etetés

Hogyan csináljuk mindezt?

Hogyan csináljuk folyamatábra
Hogyan csináljuk folyamatábra

Hogyan lehetsz ennek te is részese?

Tartástechnológia magánszemélyeknek vagy induló vállalkozásoknak: otthoni vagy kisüzemi szintű tenyésztő és nevelőeszközeinkkel te is rövid időn belül eredményes rovartenyésztővé válhatsz.

Partnerprogram vállalati ügyfelek számára: telephellyel, illetve nagy mennyiségű melléktermékkel rendelkező vállalkozásként a programba bekapcsolódva most alacsony belépési korlátok mellett válhatsz a rovaripar tagjává.

Vásárolj webshopunkban: elsőként a Grinsect webshopjában vehetsz meg egy helyen mindent, legyen a célod takarmányozás vagy tenyésztés.

Fekete katonalégy

Érdekes és szakmai cikkek fekete katonalégy témában

Fekete katonalégy

Mit kell tudnod mindenekelőtt a fekete katonalégyről? Mi a különbség a fekete katonalégy és a mindenki által ismert és nagy valószínűséggel gyűlölt házilégy között? Miért a katonalégy a jövő fehérjeforrása? Milyen módon védhetjük ennek a különleges fajnak a tenyésztésével környezetünket? A válaszokat megtudhatod blogbejegyzésünkből, amelyben a fekete katonalégy legfontosabb tulajdonságaival ismerkedhetsz meg, miközben a fenntarthatósági szempontból fontos szerepére is kitérünk.

Bővebben »

Kérdezz tőlünk!

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.