Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A fekete katonalégy

A fekete katonalégy (Hermetia Illucens) egy egyenlítői éghajlaton honos gyors fejlődésű nem invazív, intenzív körülmények között jól tartható légyfaj. A teljes életciklusa 45 nap, ez alatt kikelnek, felnőnek, bebábozódnak, metamorfózis során légy lesz belőlük majd szaporodnak és el is pusztulnak.

Különlegessége, hogy szinte bármilyen élelmiszert, takarmányt, szerves mellékterméket magas minőségű fehérjévé alakít át egy úgynevezett biokonverziós folyamat során. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi arra, hogy különböző agrár- és élelmiszeripari melléktermékeket (gabona, gyümölcs, zöldség stb.), vagy jelenleg nem felhasznált szerves mellékterméket (például állati trágyát), vagy emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelmiszereket dolgozzon fel és alakítson át hasznos alapanyaggá. Az alacsony ökológiai lábnyom annak is köszönhető, hogy ezeket a melléktermékeket nem szükséges további kezeléseknek alávetni, változatlan formában használhatjuk a lárvák takarmányozására. Ezzel a feldolgozási folyamattal egy új szintet építünk a melléktermék feldolgozási piramisba, ezzel csökkentve a keletkezett szemét mennyiségét.

Lisztje a zsírtalanított és szárított lárvából készül, jellemző rá a magas fehérjetartalom, gazdag esszenciális aminosavakban, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavakban, könnyen emészthető. Magas ásványianyag és vitamin tartalommal bír (pl.: A, B, B12, kalcium, magnézium, vas), több kutatás szerint a kitin antibakteriális hatású, immunrendszer erősítő. Számos kísérleti eredmény alapján egyértelmű, hogy alkalmasak a szója- és a halliszt helyettesítésére.

Az Európai Unión belül feldolgozott formában – a jelenleg hatályos jogszabályok – egyelőre csak vízi állatok és kedvtelésből tartott állatok esetében engedélyezik a fekete katonalégy takarmányozási célú felhasználását. Rövid időn belül várható, hogy a baromfik és sertések körében is engedélyezik a rovarliszttel való takarmányozást, jelenleg ezek a haszonállatok csak feldolgozatlan formában fogyaszthatják a fekete katonalégy lárváját.