Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fenntarthatóság

A mai modern társadalom számtalan globális problémával küszködik: aránytalanul növekvő népesség, kialakulóban lévő élelmiszer- és fehérjeválság, a fejlettebb országoknál lassan drasztikus méreteket öltő élelmiszerpazarlás. Az élelmiszer és ezzel együtt a takarmányipar már jó ideje teljesítménykényszer alatt működik. Nehéz évről évre többet termelni úgy, hogy az emelkedő hőmérséklet és a változó éghajlati viszonyok egyre kevésbé kedveznek a hagyományos növénykultúráknak, erőforrások tekintetében azonban a növényeken túl az állatokat is kockázatosan érinti a megnövekedett és pazarló fogyasztói igény.

Figyelembe véve, hogy az extenzív növénytermelés és állattenyésztés növekedésének lehetőségei korlátozottak, hogy a túltermesztésnek, túlhalászásnak a természetünkre gyakorolt káros hatásai már most egyre jobban láthatók, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásai tovább csökkentik majd a horizontális gazdálkodásban rejlő lehetőségeket eljött az idő, hogy a teljes kiszolgáltatottság elkerülése miatt alternatív mezőgazdasági megoldásokat keressünk.

Ezekben az alternatív megoldásokban hiszünk mi a Grinsectnél.

Vertikális rovartenyésztő és feldolgozó üzemünkben a fekete katonalégy lárvákat élelmiszer és takarmányipari szerves melléktermékekkel tápláljuk, így alacsony ökológiai lábnyom mellett, fenntartható és környezetbarát a fehérje előállításunk. Működésünket az agráriumban fellelhető véges erőforrások felértékelik, így a jövő szempontjából fontos szerepet kap ez az aránylag kis területen nagyon jó tápanyag-hasznosítási mutatókkal termelő, a környezetet nem károsító, kicsiben is elkezdhető, vizet alig, új, művelésre szoruló földeket egyáltalán nem igénylő, üvegházhatású gázokat minimálisan kibocsátó tevékenység.

A Grinsect által támogatott fenntartható fejlődési célok:

grinsect fenntarthatósági cél grinsect fenntarthatósági cél

 • 12.3 ... az élelmiszerpazarlás csökkentése a termelési és ellátási láncok mentén...

  A fekete katonalégy lárvák az felesleges ételt és más biohulladékot fehérjvé alakítják. Működésünk során a biokonverziós folyamat segítségével a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékeket visszahelyezzük a termelési láncba.
 • 15.2.1 Törekvés a fenntartható erdőgazdálkodás felé

  Világszerte óriási a kereslet a szója iránt, melynek monokultúrális termesztése a második legnagyobb erdőirtási indikátora.

  A rovarfehérje a szójafehérje helyettesítésével hozzájárul az erdőirtás megállításához és példázza a felelős földhasználatot.
 • 14.4 túlhalászat hatékony szabályozása

  A vízi halakból előállított halliszt helyett a fekete katonalégy lárvájából készült liszt hasznosítható takarmányként, így megőrizhető a kimerülő félben lévő erőforrás biológiai sokszínűsége, és elkerülhető a felesleges túlhalászat.

 

A mellékterméken nevelt rovarok nagyüzemi tenyésztésével több globális probléma oldható meg: a szerves hulladékgazdálkodás növekvő és örökké fennálló problémáját orvosolhatjuk azzal, ha rovartakarmányként használjuk fel a melléktermékeket, emellett pedig biokonverziós folyamatnak köszönhetően új elemet vihetünk a takarmányozási láncba, mint a szója és halliszt versenyképes és környezetbarát alternatívája.

A fekete katonalégy lárvák használata környezettudatos választás, ugyanis ezzel a módszerrel csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, az előállított fehérje mennyiségével arányosan csökkenthető a túlhalászat mértéke, és csökkenthető az importált fehérjehordozók aránya is, mint például a genetikailag módosított szója. A fekete katonalegyek ilyen módon történő hasznosításával egy elfeledett, de régen jól működő láncszemet hozunk vissza a XXI. századi gazdasági működésbe, amivel fenntarthatóbb környezetet teremtünk magunk körül.