A mai modern társadalom számtalan globális problémával küszködik: aránytalanul növekvő népesség, kialakulóban lévő élelmiszer- és fehérjeválság, a fejlettebb országoknál lassan drasztikus méreteket öltő élelmiszerpazarlás. Az élelmiszer és ezzel együtt a takarmányipar már jó ideje teljesítménykényszer alatt működik. Nehéz évről évre többet termelni úgy, hogy az emelkedő hőmérséklet és a változó éghajlati viszonyok egyre kevésbé kedveznek a hagyományos növénykultúráknak, erőforrások tekintetében azonban a növényeken túl az állatokat is kockázatosan érinti a megnövekedett és pazarló fogyasztói igény.

Túlhalászat
Fakivágás

Figyelembe véve, hogy az extenzív növénytermelés és állattenyésztés növekedésének lehetőségei korlátozottak, hogy a túltermesztésnek, túlhalászatnak a természetünkre gyakorolt káros hatásai már most egyre jobban láthatók, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásai tovább csökkentik majd a horizontális gazdálkodásban rejlő lehetőségeket eljött az idő, hogy a teljes kiszolgáltatottság elkerülése érdekében alternatív mezőgazdasági megoldásokat keressünk.

Ezekben az alternatív megoldásokban hiszünk mi a Grinsectnél.

Vertikális rovartenyésztő és feldolgozó üzemünkben a fekete katonalégy lárvákat élelmiszer és takarmányipari szerves melléktermékekkel tápláljuk, így alacsony ökológiai lábnyom mellett, fenntartható és környezetbarát a fehérje előállításunk. Működésünket az agráriumban fellelhető véges erőforrások felértékelik, így a jövő szempontjából fontos szerepet kap ez az aránylag kis területen nagyon jó tápanyag-hasznosítási mutatókkal termelő, a környezetet nem károsító, kicsiben is elkezdhető, vizet alig, új, művelésre szoruló földeket egyáltalán nem igénylő, üvegházhatású gázokat minimálisan kibocsátó tevékenység.

A Grinsect által támogatott fenntartható fejlődési célok

A mellékterméken nevelt rovarok nagyüzemi tenyésztésével több globális probléma oldható meg: a szerves hulladékgazdálkodás növekvő és örökké fennálló problémáját orvosolhatjuk azzal, ha rovartakarmányként használjuk fel a melléktermékeket, emellett pedig biokonverziós folyamatnak köszönhetően új elemet vihetünk a takarmányozási láncba, mint a szója és halliszt versenyképes és környezetbarát alternatívája.

Felelős fogyasztás és termelés
  • 12.3 Az élelmiszerpazarlás csökkentése a termelési és ellátási láncok mentén
    A fekete katonalégy lárvák az felesleges ételt és más biohulladékot fehérjvé alakítják. Működésünk során a biokonverziós folyamat segítségével a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékeket visszahelyezzük a termelési láncba.
Óceánok és tengerek védelme
  • 14.4 túlhalászat hatékony szabályozása
    A vadvízi halakból előállított halliszt helyett a fekete katonalégy lárvájából készült liszt hasznosítható takarmányként, így megőrizhető a kimerülő félben lévő erőforrás biológiai sokszínűsége, és elkerülhető a felesleges túlhalászat.
Szárazföldi ökoszisztémák védelme
  • 15.2.1 Törekvés a fenntartható erdőgazdálkodás felé
    Világszerte óriási a kereslet a szója iránt, melynek monokultúrális termesztése a második legnagyobb erdőirtási indikátor. A rovarfehérje a szójafehérje helyettesítésével hozzájárul az erdőirtás megállításához és példázza a felelős földhasználatot.
A biokonverziós folyamat bemutatása

A fekete katonalégy lárvák használata környezettudatos választás, ugyanis ezzel a módszerrel csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, az előállított fehérje mennyiségével arányosan csökkenthető a túlhalászat mértéke, és csökkenthető az importált fehérjehordozók aránya is, mint például a genetikailag módosított szója. A fekete katonalegyek ilyen módon történő hasznosításával egy elfeledett, de régen jól működő láncszemet hozunk vissza a XXI. századi gazdasági működésbe, amivel fenntarthatóbb környezetet teremtünk magunk körül.

Köszönjük, hogy Te is a tudatosságot választod!

Üzemünkben 1 kg rovarliszt előállítása során 6,4 kilogrammal csökkentjük a CO2 kibocsátást az egyéb, környezetre káros fehérjék előállítása során keletkezővel szemben.

Egész éves működésünk során 140 tonnával mérsékelhetjük a széndioxid kibocsátást!

Minden kilogramm megvásárolt Grinsect hipoallergén rovarlisztes kutyatáppal Te is hozzájárulsz ahhoz, hogy 3,5 kg, egyébként kidobásra szánt mellékterméket értékteremtő módon hasznosítsunk újra.

Te is részese akarsz lenni küldetésünknek?

Karrier

Csatlakozz csapatunkhoz, és dolgozzunk együtt a kitűzött célokért!

Alapanyag beszállító

Hasznosítsuk újra rovartakarmányként a vállalkozásodban keletkező növényi melléktermékeket!

Állattartó

Építsd be rovartermékeinket saját takarmányozásodba is!

Viszonteladó

Legyél termékeink viszonteladó partnere!

Bérnevelő

Hosszútávú üzleti partnerünkként segítségünkkel könnyedén beléphetsz a rovariparba!

Saját rovarfarm

Saját fejlesztésű eszközeink segítségével nagyon egyszerű!