Kaptár

Olyan eszközt keresel, amellyel elkerülhető a félrepetézés? Nem szeretnél időt pazarolni az interneten keringő, sokszor sikertelen, vagy alacsony hatékonyságú petézést eredményező alternatívák kipróbálására? Ha katonalégy tenyésztésbe kezdenél itt a helyed!

Mi történik a Kaptárban és miért kulcsfontosságú elem a katonalegyek életében és szaporodásában?

Előző blogcikkünkben bemutattuk a kifejlett legyek násztáncának otthont adó Lovecaget, - mely Önmagában fontos tenyésztési kellék, mégis a Kaptárral válik teljessé az összkép. Segítségével bárki – igen, még Te is – eredményes fekete katonalégy tenyésztő lehet. A Kaptár, funkcióját tekintve összetett, és egyszerre szükséges a jelenlegi és a következő generációs állomány számára. Három fő részből áll, emeletes elrendezésének köszönhetően kompakt, mégis kitűnően kiszolgálja a legyek igényeit.

FELSŐ TÁLCA: A legyek számára legkönnyebben elérhető felület. A Kaptár ezen szintje a felnőtt katonalegyek itatását szolgálja – hiszen életszakaszuk ezen fázisában a faj egyedei már nem különösebben vesznek magukhoz táplálékot. Fontos, hogy a tálcába mindig helyezd bele a hozzá tartozó szivacsot, és azt nedvesítsd meg bő vízzel, máskülönben a szivacs nélkül az inni készülő legyek egész egyszerűen belefulladnak majd a vízbe.

ALSÓ TÁLCA: Az irányított peterakás egyik kulcseleme a megfelelő attrakt anyag, azaz egy nedves, édes-bűzös massza, mely vonzza a legyeket. Az alsó tálca minden esetben ezt a csalogató anyagot tartalmazza, mely folyamatos párolgása irányítja a legyeket a tálcára helyezett petéző felé.

PETÉZŐ: A peték lerakásához szükséges eszköz, melyet a legyek ösztöneire támaszkodva alakítottunk ki. A legyek a speciális aromával kezelt petéző lapocskák közé tudják lerakni petéiket egy védett helyre, hiszen fentről az itató tálca védi a petézőt a fényforrástól, míg a petéző lemez speciális kialakításának köszönhetően az alsó tálcából áramló párás környezet védi a katonalegyek petéit az esetleges kiszáradástól.

Tudtad?
A nőstény fekete katonalegyek egyenként akár 4-800 db petét is képesek rakni.

A megfelelő petéző megtalálása vagy elkészítése fejtörést okozhat a katonalégy tenyésztőknek, hiszen a peterakás helyét és a peték magas túlélési arányát számos tényező befolyásolja, így az otthon elkészített eszközök vagy az alternatív megoldások használata gondot okozhat az állomány folyamatos fenntartásában, reprodukálásában. A sokak által alkalmazott hullámos kartondoboz vagy faléc nehezen tisztítható, nem biztosít megfelelő oxigénellátást a petéknek, valamint a petézést követően a peték eltávolítását, vagy a petéző tisztítását is megnehezíti.

A Grinsect Kaptárat a fekete katonalégy igényeire és a sikeres petézésre optimalizáltuk, segítségével a félrepetézés (nem megfelelő helyre történő peterakás) aránya 5%-ra csökkenthető, ezzel segíti a tenyésztés folyamatának gördülékenységét. Fontos kiemelni, hogy ezt a szintű eredményességet csak akkor fogod tudni elérni, ha tisztán- és rendszeresen karbantartod ezt a tenyésztőeszközödet is.

Miért érdemes inkább a Grinsect Kaptárat választanod?

 • Többkörös termékfejlesztés során a fekete katonalégy igényeire optimalizáltuk
 • Praktikus használat: A petézőben összegyűlnek a peték, amik így egy mozdulattal áthelyezhetők a tenyésztési folyamat következő fázisába. Csak fordítsd meg, és kész!
 • Kompakt: Több funkciós, mégis kis helyen elfér, képes kiszolgálni a legyek és a peték igényeit is, így nem kell telepakolnod a Lovecaget mindenféle plusz eszközzel.
 • A petéző lapocskákat egy speciális, erre a célra kifejlesztett aromával kezeljük, hogy minél vonzóbbá tegyük azokat a fekete katonalegyek számára
 • Egyszerű az összeszerelés és használata: rendeltetésszerű használat mellett hosszú ideig használható:
 • Ideális körülmények a petézéshez: Az alsó tálca a csalogató hatás mellett az ideális mikroklímát is biztosítja
 • Megfelelő környezeti feltételeket biztosít a petéknek: a petéző lapocskák közötti résekben optimális az oxigénellátás és a páratartalom

Első használat – hogyan?

Megérkezett hozzád a megrendelt Grinsect Kaptár? Szuper! Lássuk, mik a tartozékok:

 • 1x szivacs, amely megakadályozza a legyek vízbe fulladását
 • 2x petéző lemez
 • 2x tálca, itató és attraktant anyagnak
 • 20 x műanyag gumi
 • 192x petéző lapocska

Kaptár összeszerelése a petéző lapocskák petéző lemezre történő megfelelő elhelyezésével és rögzítésével kezdődik. Ez egyszerűbb, mint gondolnád, de, hogy biztosan jól csináld, készítettünk egy videót róla:

Hogyan tovább?

 • Készítsd el a Kaptár alsó tálcájába a katonalégy számára vonzó attrakt anyagot.
 • Helyezd az alsó tálcára a petéző lemezt.
 • A petéző lemezre tedd rá a vizes szivacsot tartalmazó itató tálcát.
 • Végül az elkészült Kaptárat helyezd a felállított Lovecage-be.
Tudtad?
Ellenőrizd minden nap az itató szivacs nedvességét, ha részben vagy teljesen kiszáradtak akkor pótolni kell a folyadékot!

Hogyan tartsd tisztán?

 • Használat után a két műanyag tálcát meleg víz alatt, tisztítószerrel súrold tisztára, majd bő vízzel öblítsd át.
 • Az itató szivacsot érdemes szintén bő vízben átöblíteni, majd jól kiszárítani, hogy ne legyen kellemetlen szaga.
 • A lárvák kikelését követően a petézőt tisztítószer nélkül átmosni szükséges. Igény szerint a petézőt teljesen szétszedheted és egy szike segítségével eltávolíthatod a befulladt petéket és héjakat, mielőtt újra használni kezded az eszközt.

Szeretnél a katonalégy tenyésztés rejtelmeiről még többet megtudni? Jövő héten a haladó tenyésztőcsomagunk következő tartozékát, a Darkcaget vesszük nagyító alá!