Darkcage

Legfrissebb cikkünk főszereplője a Darkcage, melynek használatával még egy lépéssel közelebb kerülhetsz a profi katonalégy tenyésztéshez! A fekete katonalégy báboknak otthont adó Darkcage kulcsszerepet játszik abban, hogy a kikelést követően a Lovecage-ben azonos korú párra találjanak a násztáncukat járó katonalegyek. Szeretnél megtudni még több érdekes információt a Grinsect Darkcage-ről? Akkor jó helyen jársz!

Darkcage egy olyan lesötétített eszköz, amelyben megtörténik a metamorfózis utolsó szakasza, tehát a bebábozódást követően a fekete katonalégy eléri életének utolsó fázisát: a felnőtt, kifejlett légy formát. A fekete katonalégy fejlődési ciklusai közül a pete mellett a bábállapot a legérzékenyebb, hiszen ekkor nem, vagy csak nagyon minimálisan mozognak, illetve táplálékot sem vesznek magukhoz. Nem megfelelő körülmények között előfordulhat, hogy a bábozódásra életkor alapján készenálló egyedeknél elhúzódik az előbáb időszaka, s a hizlalás során felhalmozott energiájuk egy részét arra kénytelenek fordítani, hogy megtalálják maguknak az ideális helyet és körülményt az átalakulásra. A hatékony szaporítás szempontjából tehát meghatározó, hogy a metamorfózis milyen eszközben és körülmények között fejeződik be.

Lovecage és a Kaptár esetében már említettük az otthon elkészített tartástechnológiai eszközök potenciális hátrányait, és bizony a Darkcage esetében is hasonló a helyzet.
A feladat egyszerű: végy egy sötét helyet, ahol a fekete katonalégy bábok háborítatlanul átalakulhatnak, távol mindenféle olyan zavaró ingertől és tényezőtől, mint a fény, a nedvesség vagy mondjuk a szél.  Sajnos a különböző tutorialokban bemutatott eszközök a legtöbb esetben nem ideálisak a bábok számára, hisz nem biztosítják a kritikus környezeti követelményeket, mint a tartós meleg, a sötét és nyugodt környezet, illetve a nedvességtől való elszigetelést.

A Grinsect Darkcage tervezése, illetve termékfejlesztése során a katonalégy bábok igényei mellett figyelembe vettük a tenyésztőeszközeinkkel, elsősorban a Lovecage-el való kompatibilitást, a tenyésztési folyamat hatékonyságának érdekében.

De pontosan mi történik a Darkcage-ben és hogyan segíti a tenyésztés folyamatát?

Ahogy a nevében is benne van, egy sötét ketrec, ahol megtörténik a varázslat: az egyik oldalán beteszed a bábokat, míg a másikon kiengeded a legyeket.

Tudtad?

Miután a lárvák elérik előbáb formájukat táplálékforrásukat elhagyva felkészülnek a bebábozódásra, majd a kikelésre. A metamorfózis befejeztével kikelnek a felnőtt katonalegyek. Ez a folyamat 10 naptól akár hetekig is tarthat a környezeti tényezőktől függően.

Tudd, hogy a megfelelő Darkcage kiválasztásánál vagy elkészítésénél a kritikus környezeti követelmények megteremtése nem minden, főleg, ha Te magad is intenzív rovartenyésztőként a tenyésztési folyamataidat optimalizálni szeretnéd. Ilyenkor gondolnod kell a tisztíthatóságra, szellőztethetőségre, praktikusságra és arra, hogy az eszközöd sokáig állja a sarat.

Vegyük hát nagyító alá, miért a Grinsect Darkcage a legideálisabb számodra?

Darkcageink szöveteit különös gonddal válogatott anyagokból alkottuk meg, melyek amellett, hogy nem eresztik át a fényt, biztosítják a megfelelő szellőzést is a bábok számára.

A könnyen tisztítható keretszerkezetet megerősítve extra strapabíró Darkcaget kapunk, melynek köszönhetően bátran halmozhatod a bábokkal teli ládákat – melyek, ha nálunk vásárolsz, szintén a Darkcage részét képezik - egymásra. Egy Grinsect Darkcage maximum 15 liter, tehát nagyjából 50.000 db báb elhelyezését szolgálja.

Tudtad?

Fontos: A bábok maximum 5 cm vastagon álljanak a ládákba, mert a kikelő legyek ennél vastagabb réteg esetén nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnak kimászni.

A két manipulálónyílásnak köszönhetően gyakorlatilag nem tudsz hibázni:

  • Zipzár: A Darkage ellentétes oldalán egy zipzárral zárható nyílás található, amely segítségével könnyedén ki tudod cserélni a kikelést követően a ládákat a friss bábokra vagy előbábokra.
Darkcage
  • Zsilip: Miután a bábokból kikeltek a fiatal legyek a Darkcage belső falain izgatottan várják, hogy „felkeljen a nap” és átrepülhessenek a Lovecagebe, ahol megkezdődik a párzás. A Darkcage praktikus zsilipes nyílását a Lovecage hengeres nyílásához egyszerűen rögzítve a fény hatására a katonalegyek úgy repülnek át, hogy közben elkerülhető kiszabadulásuk a külvilágba. Egy Darkcage jellemzően 2-4 Lovecage ellátására alkalmas és 1-2 órától akár 24-48 óráig is hagyhatjuk ugyanazon a Lovecagen.
Darkcage

Összeszerelés lépésről-lépésre

Megérkezett Darkcaged és ijesztőnek tűnik a rengeteg alkatrész? A termékhez csomagolt szerelési útmutató mellett egy rövid összeszerelő videóval is készültünk számodra, amelyben a Darkcage Lovecage-re történő csatlakoztatását is bemutatjuk.

Így már nem is olyan bonyolult, igaz?

Hogyan tartsd tisztán Darkcaged?

  • A Darkcage fekete anyagát mosógépben mosva 30 fokon, mosószer hozzáadásával varázsolhatod tisztára.
  • Mosás előtt mindig figyelj a zipzár behúzására, hogy ne sérüljön az anyag.
  • A mosás végeztével a szövetet a radiátorra terítve hagyjuk száradni.
  • A háló tisztítása mellett a töröld át a műanyag csövek nedves/vizes kendővel havi rendszerességgel.
  • A ládákat mindig mosd át langyos, mosószeres vízzel, mielőtt újra megtöltenéd őket bábokkal.
  • A mosás és tisztítás szabályainak betartásával és odafigyeléssel a Darkcage évekig társad lehet a katonalégy tenyésztésben!

Haladó tenyésztőszettünk utolsó és elengedhetetlen tagjával, a Grinsect speciális szaporítólámpájával következő cikkünkben ismerkedhetsz meg!